Výživové poradenství
Facebook El Bio

Krupicová halva

Krupicová halva

Ingredience: 

250g pšeničné nebo špaldové krupice

120g másla nebo ghí

kokos, skořice, kardamon, rozinky, mandle, cukr nebo sirup dle chuti

čerstvé ovoce dle chuti (hrozno, meruňky, broskve, švestky...)

Příprava: 

Krupičku osmahneme na tuku (musí být tolik tuku, aby se vytvářely hrudky jako na drobenku) dozlatova, přidáme skořici, zalijeme mlékem zředěným s vodou, cukr nebo sirup ( na jeden díl krupice, tři díly tekutiny).

Vaříme na mírném ohni, až se tekutina vstřebá a halvu převalujeme vařečkou. Přidáme kokos, předem namočené rozinky a mandle na drobno nasekané. Také můžeme přidat špetku mletého kardamonu pro vůni. Dobře promícháme. 

Na závěr můžeme přidat čerstvé ovoce na kousky nebo hroznové víno kuličky.

Podáváme teplé. Vhodné jako snídaně. Pokud zbyde, můžeme vytvořit kuličky, které jsou ideální na svačinku nebo jen tak na chuť.

 

 




JARNÍ KLÍČENÍ

Klíčky a výhonky jsou skutečným výživovým pokladem. Obsahují velké množství vitaminů, minerálů a enzymů. Rostlinné klíčky představují jednoduchý a levný způsob, jak obohatit stravu o „zelené vitaminy“.   Klíčící semínko - továrna na výrobu živin Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat metabolické děje, které mají poskytnout dostatek živin rostoucímu rostlinnému organizmu. Aktivují se v nich enzymy a až… Celý text >>

OBNOVA ZÁKLADU - posilující polévka

Obnova základu je bylinná směs pro posilující polévku po vyčerpávajících onemocněních nebo po porodu. Už ve starověké Číně šla samotná léčba ruku v ruce s dietetikou a prevencí. Lidé žili, jedli a chovali se tak, aby to bylo v co nejmenším rozporu s přírodními vlivy, které je obklopovaly. Když už nějaké onemocnění, které je vyčerpalo, prodělali, snažili se o to, aby se jejich „síla“ co nejlépe a nejrychleji zregenerovala.… Celý text >>

Krémová dýňová polévka

Ingredience: 1 střední dýně cca 1kg (můžete zkusit dýni hokaido, butternut i jiné) sezamový nebo olivový olej 1 střední cibulka špetka mlétého muškátového oříšku 1L zeleninového vývaru (Wurzel) umeocet nebo jablečný ocet shoyu sojová omáčka, špetka mořské soli, čerstvě mletý pepř Příprava: Dýni omyjeme, rozkrojíme na dvě části, odstraníme vydlabáním semena a nakrájíme na větší kusy. Slupku čerstvé dýně nemusíte… Celý text >>