Výživové poradenství
Facebook El Bio

OBNOVA ZÁKLADU - posilující polévka

OBNOVA ZÁKLADU - posilující polévka

Obnova základu je bylinná směs pro posilující polévku po vyčerpávajících onemocněních nebo po porodu.


Už ve starověké Číně šla samotná léčba ruku v ruce s dietetikou a prevencí. Lidé žili, jedli a chovali se tak, aby to bylo v co nejmenším rozporu s přírodními vlivy, které je obklopovaly. Když už nějaké onemocnění, které je vyčerpalo, prodělali, snažili se o to, aby se jejich „síla“ co nejlépe a nejrychleji zregenerovala. A to mimo jiné i stravou a bylinkami. K tomuto účelu se může použít i posilující polévka, jejíž součástí je bylinná směs Obnova základu.

Co na přípravu polévky budeme potřebovat? 
Ti co cítí, že potřebují doplnit "sílu", tedy QI (pocit vyčerpáni, únava), použijí jako základ 1kg hovězího masa (nejlépe zadního). Ti co cítí, že potřebují doplnit "matérii", tedy YIN (např. po nadměrném pocení), použijí jako základ jedno celé kuře. Je samozřejmě možné maso kombinovat a použít 1/2 kuřete a 1/2kg masa hovězího. 

Vegetariáni mohou použít obilné zrno a sojové boby v poměru 2:1, tzn. cca 150g : 75g. 

Ingredience: 
2 větší mrkve, 
1/4 celeru (menšího), 1/4 kapusty, 1 větší cibule, 4 plátky čerstvého zázvoru, 3 lžíce francouzského droždí – sušeného lahůdkového, sůl, sójovou omáčku Shoyu nebo Tamari, 1 lžička mořské řasy Arame, nové koření, kuličkový pepř, bobkový list, kmín a jeden sáček bylinné směsi Obnova základu, labužníci mohou na závěr přidat ječmenné miso a sezamovou omáčku Tahini. 


Postup: 
Očištěné a omyté maso – nebo přes noc namočenou sóju s obilovinou - vložíme do tlakového hrnce, přidáme vodu (místo vody můžeme použít i červené víno), sůl, cibuli, kuličkový pepř, nové koření, kmín, bobkový list, bylinnou směs Obnova základu a pod tlakem vaříme minimálně 2 hodiny. Po uvaření přes síto scedíme do připraveného kastrolu. Přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a zázvor, francouzské sušené droždí, sójovou omáčku, podle potřeby dolijeme vroucí vodou a vaříme cca 20minut. Na závěr do hrnce vložíme obrané a naporcované maso či obilovinu s boby. Na talíři můžeme dochutit 1/4 kávové lžičky ječmenného misa a 1lžičkou sezamové omáčky Tahini. 
Takto připravená polévka nám v lednici vydrží cca 4dny. Doporučená konzumace je dvakrát denně jeden talíř po dobu 4 dnů. 

Staré čínské přísloví praví:

"Dobrý lék chutná hořce a dobrá rada drásá uši". Ovšem po ochutnání naší posilující polévky zjistíte, že léčba na základě principů čínské dietetiky může být i velice chutná.


Dodavatel: TCM Bohemia

Cena: 30,-




Krupicová halva

Ingredience:  250g pšeničné nebo špaldové krupice 120g másla nebo ghí kokos, skořice, kardamon, rozinky, mandle, cukr nebo sirup dle chuti čerstvé ovoce dle chuti (hrozno, meruňky, broskve, švestky...) Příprava:  Krupičku osmahneme na tuku (musí být tolik tuku, aby se vytvářely hrudky jako na drobenku) dozlatova, přidáme skořici, zalijeme mlékem zředěným s vodou, cukr nebo sirup ( na jeden díl krupice, tři díly tekutiny… Celý text >>

JARNÍ KLÍČENÍ

Klíčky a výhonky jsou skutečným výživovým pokladem. Obsahují velké množství vitaminů, minerálů a enzymů. Rostlinné klíčky představují jednoduchý a levný způsob, jak obohatit stravu o „zelené vitaminy“.   Klíčící semínko - továrna na výrobu živin Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat metabolické děje, které mají poskytnout dostatek živin rostoucímu rostlinnému organizmu. Aktivují se v nich enzymy a až… Celý text >>

Krémová dýňová polévka

Ingredience: 1 střední dýně cca 1kg (můžete zkusit dýni hokaido, butternut i jiné) sezamový nebo olivový olej 1 střední cibulka špetka mlétého muškátového oříšku 1L zeleninového vývaru (Wurzel) umeocet nebo jablečný ocet shoyu sojová omáčka, špetka mořské soli, čerstvě mletý pepř Příprava: Dýni omyjeme, rozkrojíme na dvě části, odstraníme vydlabáním semena a nakrájíme na větší kusy. Slupku čerstvé dýně nemusíte… Celý text >>