Výživové poradenství
Facebook El Bio

Carpaccio z červené řepy

Carpaccio z červené řepy

Od famáře máme v sezóně každý týden čerstvé salátové červené řepy. Jsou perfektní jak za čerstva, tak lehce povařené. Zakoupíte je u nás ve svazečcích každou středu.

Jestli hledáte zalíbení v červené řepě a stále se vám nedaří najít tu správnou kombinaci, jak by vám chutnala, je "carpaccio" jedna z velmi úspěšných možností. 

 

Ingredience: (pro 4 osoby)

1 svazek červené řepy salátové

lístky rukoly

hobliny parmezánu nebo kozího sýra

olivový olej, balsamikový ocet

sůl, pepř

slunečnicová semínka, sojová omáčka shoyu

 

Příprava:

Řepu omyjeme, (odřízneme listy, které můžeme použít do čerstvého salátu) a bulvy povaříme cca 10 minut. Necháme lehce schladnout, oloupeme slupku a nakrájíme na co nejtenčí plátky.

Plátky poklademe na talíř (1-2 řepy na osobu), osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a balsamikovým octem, navrch nasypeme lístky čerstvé rukoly a hobliny parmezánu nebo kozího sýra.

Na suché pánvi necháme zahřát slunečnicová semínka až lehce chytí barvu a za tepla pokapeme sojovou omáčkou shoyu. Ta se okamžitě zpění a vypaří a semínka krásně ochutí. Opražená semínka ihned nasypeme na připravené carpaccio. Pokud vám nějaká zbydou, bude to bezva mlsání na večer. 

Nechte si chutnat. 




Krupicová halva

Ingredience:  250g pšeničné nebo špaldové krupice 120g másla nebo ghí kokos, skořice, kardamon, rozinky, mandle, cukr nebo sirup dle chuti čerstvé ovoce dle chuti (hrozno, meruňky, broskve, švestky...) Příprava:  Krupičku osmahneme na tuku (musí být tolik tuku, aby se vytvářely hrudky jako na drobenku) dozlatova, přidáme skořici, zalijeme mlékem zředěným s vodou, cukr nebo sirup ( na jeden díl krupice, tři díly tekutiny… Celý text >>

JARNÍ KLÍČENÍ

Klíčky a výhonky jsou skutečným výživovým pokladem. Obsahují velké množství vitaminů, minerálů a enzymů. Rostlinné klíčky představují jednoduchý a levný způsob, jak obohatit stravu o „zelené vitaminy“.   Klíčící semínko - továrna na výrobu živin Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat metabolické děje, které mají poskytnout dostatek živin rostoucímu rostlinnému organizmu. Aktivují se v nich enzymy a až… Celý text >>

OBNOVA ZÁKLADU - posilující polévka

Obnova základu je bylinná směs pro posilující polévku po vyčerpávajících onemocněních nebo po porodu. Už ve starověké Číně šla samotná léčba ruku v ruce s dietetikou a prevencí. Lidé žili, jedli a chovali se tak, aby to bylo v co nejmenším rozporu s přírodními vlivy, které je obklopovaly. Když už nějaké onemocnění, které je vyčerpalo, prodělali, snažili se o to, aby se jejich „síla“ co nejlépe a nejrychleji zregenerovala.… Celý text >>