Výživové poradenství
Facebook El Bio

Hovězí líčka na červeném víně

Hovězí líčka na červeném víně

Musím se s vámi podělit o recept na hovězí líčka, který jsme dnes vyzkoušeli u nás doma. Je to naprosto vynikající. Bio hovězí líčka od Bioparku máme od dubna v našem sortimentu, tak neváhejte a vyzkoušejte. 

Ingredience:

500gr bio hovězích líček

1ks větší cibule, 1ks mrkev, 1ks kořenové petržele, kousek celeru

1l silného hovězího vývaru

400ml kvalitního červeného vína

2ks bobkového listu, 1 pol. lžíce tymiánu, špetka kmínu, sůl a pepř

rostlinný olej a 1 lžíce másla

nastrouhaná mrkev, kořenová petržel a celer na ozdobu

 

Příprava:

V tlakovém hrnci rozpálíme olej s máslem, vložíme maso vcelku a po obou stranách zprudka opečeme, aby se zatáhlo a konce byly opečené do hněda. Maso vyndáme a na výpek dáme osmahnout téměř do hněda nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu na kostičky a opět osmahneme. Vložíme zpět líčka do hrnce, přidáme sůl, pepř, bobkový list, tymián a kmín a osmahneme vše dohromady. Poté vše zalijeme vývarem a vínem tak, aby bylo maso téměř celé ponořené. Zavřeme tlakový hrnec a vaříme cca 1 hodinu na mírném plameni.

Doporučujeme po hodině hrnec otevřít a zkontrolovat, zda je maso dostatečně měkké, aby se jako dortík rozpadalo. Pokud je třeba, maso ještě dovaříme. Vyjmeme maso a bobkový list, vývar se zeleninou rozmixujeme ponorným mixérem a ještě chvílku necháme zredukovat na mírném plameni. Na závěr před koncem varu přidáme trochu másla pro zjemnění chuti. Líčka necháme v připravené omáčce ještě prohřát.

Podáváme se smetanovou bramborovou kaší a na talíři bohatě ozdobíme na másle osmaženou, nastrouhanou kořenovou zeleninou.

Budete si mlaskat. :-)




Krupicová halva

Ingredience:  250g pšeničné nebo špaldové krupice 120g másla nebo ghí kokos, skořice, kardamon, rozinky, mandle, cukr nebo sirup dle chuti čerstvé ovoce dle chuti (hrozno, meruňky, broskve, švestky...) Příprava:  Krupičku osmahneme na tuku (musí být tolik tuku, aby se vytvářely hrudky jako na drobenku) dozlatova, přidáme skořici, zalijeme mlékem zředěným s vodou, cukr nebo sirup ( na jeden díl krupice, tři díly tekutiny… Celý text >>

JARNÍ KLÍČENÍ

Klíčky a výhonky jsou skutečným výživovým pokladem. Obsahují velké množství vitaminů, minerálů a enzymů. Rostlinné klíčky představují jednoduchý a levný způsob, jak obohatit stravu o „zelené vitaminy“.   Klíčící semínko - továrna na výrobu živin Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat metabolické děje, které mají poskytnout dostatek živin rostoucímu rostlinnému organizmu. Aktivují se v nich enzymy a až… Celý text >>

OBNOVA ZÁKLADU - posilující polévka

Obnova základu je bylinná směs pro posilující polévku po vyčerpávajících onemocněních nebo po porodu. Už ve starověké Číně šla samotná léčba ruku v ruce s dietetikou a prevencí. Lidé žili, jedli a chovali se tak, aby to bylo v co nejmenším rozporu s přírodními vlivy, které je obklopovaly. Když už nějaké onemocnění, které je vyčerpalo, prodělali, snažili se o to, aby se jejich „síla“ co nejlépe a nejrychleji zregenerovala.… Celý text >>